راه های اثبات عدم تمکین

رابطه زناشویی یکی از مهم‌ترین روابطی است که در زندگی هر فرد وجود دارد. گاهی در این رابطه مشکلاتی به وجود می‌آید که باید برای حل آن به مراجع قانونی مراجعه نماییم. یکی از این موارد، عدم تمکین می‌باشد.

اثبات عدم تمکین یکی از موضوعاتی مهمی است که هر مردی در رابطه با آن سوال داشته و روش‌های آن را جویا می‌شود. می‌توانید با داشتن شماره بهترین وکیل طلاق در مشهد، تمامی سوالات خود را در رابطه با این موضوع بپرسید.

در ادامه در رابطه با اثبات عدم تمکین، به صورت کلی صحبت خواهیم کرد.

عدم تمکین چیست؟

قبل از اینکه بخواهیم در مورد اثبات عدم تمکین صحبت کنیم باید شما را با مفهوم عدم تمکین آشنا نماییم. بر اساس قانون کشور ایران یکی از مهم‌ترین وظایفی که بر عهده زن و همچنین مرد قرار دارد، تمکین می‌باشد. بهتر است در مورد تمکین و الزام به آن اطلاعات بیشتری داشته باشید تا مفهوم عدم تمکین هم برای شما قابل هضم‌تر باشد.

البته این موضوع بیشتر برای زن وجود دارد. با توجه به اینکه مرد رئیس خانه محسوب می‌شود، موارد تمکین زن بیشتر بوده و موظف است به صورت خاص و عام از همسر خود اطاعت کند. در قبال انجام این وظایف نفقه به زن پرداخت می‌شود که این حق قانونی او می‌باشد.

در صورت اثبات عدم تمکین، مرد دیگر نباید هیچ نفقه‌ای به همسر خود پرداخت نماید. به صورت کلی عدم تمکین زن به دو بخش عدم تمکین خاص و عدم تمکین عام تقسیم می‌شود.

زن یا مرد ناشزه کیست؟

عدم تمکین خاص در رابطه با مسائل جنسی میان زن و مرد است. در واقع زن موظف است به جز موارد خاص مانند عادت ماهیانه یا وجود بیماری‌های مقاربتی، هر زمان که همسرش بخواهد برای رابطه زناشویی آماده باشد. اگر این موضوع انجام نشود، عدم تمکین خاص به وجود خواهد آمد. البته این موضوع متقابل بوده و مرد نیز باید خواسته‌های همسر خود را انجام دهد. باید بدانید که اثبات عدم تمکین خاص بسیار سخت می‌باشد.

عدم تمکین عام به شرایطی گفته می‌شود که زن وظایف معمول خود را انجام ندهد. برای مثال خانه خود را برای مدت طولانی ترک کرده باشد.

زن یا مرد ناشزه کیست؟

زن یا مرد ناشزه به کسی گفته می‌شود که از همسر خود اطاعت نکند. البته باید این را بدانید که این اصطلاح بیشتر در رابطه با زن استفاده می‌شود. (همانطور که عدم تمکین بیشتر به زن مربوط می‌شود) به صورت کلی ناشزه به معنای نافرمانی است.

روش اثبات عدم تمکین

اگر زن از هر کدام از وظایف شرعی و قانونی خود سر باز زند، مرد می‌تواند به جرم عدم تمکین از او شکایت کرده و نامه دادگاه خانواده را برای زن ارسال نماید. ولی موضوع مهمی که وجود دارد این است که باید بتواند اثبات عدم تمکین را به خوبی انجام دهد.

به صورت کلی اگر زن و مرد هر دو در یک خانه زندگی کنند، تمکین زن را نشان داده و معمولا در این شرایط مرد تصمیم دارد برای اثبات عدم تمکین خاص اقدام کند که شرایط ویژه‌ای خواهد داشت.

یعنی تنها کاری که مرد باید برای اثبات عدم تمکین عام انجام دهد این است که عدم حضور زن در منزل را با سند و مدرک به دادگاه اثبات نماید. باید مرد ثابت کند که زن برای ترک زندگی زناشویی از منزل رفته و اگر به خاطر دیدن بستگان یا انجام کارهای ضروری از منزل خارج شده باشد، این موضوع امکان پذیر نیست.

اگر زن در حین عقد شروطی مانند حق تعیین مسکن یا مسافرت داشته باشد نیز اثبات عدم تمکین ممکن نیست. علاوه بر این موارد، دادگاه بررسی خواهد کرد که آیا مرد از حیله و کلک‌هایی مانند تعویض قفل درب یا تعویض کلی منزل برای اثبات عدم تمکین استفاده نکرده باشد.

اثبات عدم تمکین دقیقا مانند تمامی دعاوی دیگر انجام شده و مواردی مانند داشتن شاهد، اقرار، نظر کارشناس و … می‌تواند به مرد کمک کند. برای مثال همسایگان آن‌ها شهادت دهند که زن از خانه خارج شده و مدت زیادی است که برنگشته. نظر پزشک روانشناس نیز می‌تواند در این مسیر کمک کننده باشد.

اثبات عدم تمکین خاص زن

تا اینجا به این نکته اشاره کردیم که اثبات عدم تمکین خاص زن بسیار سخت می‌باشد. در واقع روابط زناشویی چیزی است که در خلوت اتفاق افتاده و نمی‌توان شاهدی را برای آن به دادگاه ارائه داد. بهتر است این موضوع را به وکیل خود سپرده و با او در رابطه با همه چیز صادق باشید. در مواردی اقرار طرف مقابل می‌تواند بهترین راه برای اثبات این موضوع باشد.

اثبات عدم تمکین خاص زن

مدت زمان عدم تمکین زن

باید این را بدانید که مدت زمان مشخصی برای عدم تمکین زن وجود ندارد. مرد نیز نمی‌توانید برای ترک خانه توسط زن برای مدت کوتاهی، او را به عدم تمکین متهم کند. این موضوعی است که باید قاضی پرونده در رابطه با آن تصمیم گیری نماید. تمامی این موضوعات به شرایط مرد و زن بستگی دارد.

حکم عدم تمکین خاص زن

اگر مرد بتواند عدم تمکین خاص زن را اثبات نماید، طبق ماده 1108 قانون مدنی، هیچ نفقه‌ای به زن تعلق نخواهد گرفت. همچنین او از بسیاری از حقوق زن بعد از طلاق محروم خواهد شد. برای مثال حقی برای دریافت نصف اموال مرد بعد از طلاق نخواهد داشت.

در آخرین مرحله نیز مرد می‌تواند با مراجعه به دادگاه خانواده، برای ازدواج مجدد خود حکم قانونی و شرعی دریافت نماید.

آیا همیشه زن در دادگاه عدم تمکین محکوم خواهد بود؟

باید این را بدانید که حتی با وجود اثبات عدم تمکین توسط مرد، زن همیشه محکوم نخواهد بود. اگر دلیل او برای ترک خانه مواردی مانند اذیت و آزار توسط همسر، اعتیاد مرد، خیانت مرد و… باشد، دادگاه مرد را محکوم خواهد کرد و مجازاتی را طبق عمل انجام شده برای او در نظر می‌گیرد.

نتیجه گیری

در این مطلب در رابطه با اثبات عدم تمکین صحبت کرده و تمامی موارد مهم در این حوزه را بیان کردیم. در نهایت اگر با چنین پرونده‌هایی رو به رو شدید، بهترین راه این است که با وکیلی مجرب در حوزه طلاق و خانواده مشورت نمایید تا بهترین راه را به شما نشان دهد.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وکیل سعیده فرهادی نژاد
مشاوره تلفنی