تفاوت طلاق رجعی و بائن

زمانی که تصمیم می‌گیرید تا زندگی جدیدی را شروع کنید و فرد جدیدی را در زندگی شریک کنید باید این را بدانید که این تصمیمی بسیار مهم است و شما باید برای اتخاذ آن همه جوانب را بسنجید تا نهایتا به مشکل برنخورید.

البته هیچ چیزی قطعی نیست و آدم‌ها تغییر می‌کنند و این تغییرها می‌توانند باعث ایجاد مشکل در زندگی شوند و حتی عدم شناخت کافی قبل از ازدواج نیز می‎تواند این موضوع را به وجود آورد. به همین دلیل است که طلاق به وجود آمده است تا هیچ کسی مجبور نباشد تا آخر عمر خود را در مشکل زندگی کند.

در حوزه طلاق قوانین و ماده‌های مدنی زیادی وجود دارد که ممکن است شما با آن‌ها آشنایی نداشته باشید و به همین دلیل بهتر است با داشتن شماره وکیل طلاق در مشهد و مشورتی عمومی یا تخصصی با او، بهترین تصمیم را بگیرید و بتوانید از قانون به نفع خود استفاده کنید.

طلاق دارای دو نوع اصلی رجعی و بائن است که تصمیم داریم تا در این مطلب تفاوت طلاق رجعی و بائن را بیان کنیم. با ما همراه باشید تا به صورت کامل با این دو نوع اصلی آشنا شوید.

طلاق رجعی چیست؟

همه این را می‌دانیم که بعد از طلاق و جدایی زن و شوهر از یکدیگر، زن باید عده نگه دارد و عده به این معنی است که در مدت مشخصی او نمی‌تواند با مرد دیگری ازدواج کند و این مدت برای زنی که عادت ماهیانه می‌شود، سه عادت ماهیانه، برای زنانی که عادت ماهیانه ندارد، سه ماه و برای خانم‌های باردار تا زمانی است که وضع حمل کنند. در این مدت خانم نمی‌تواند با مرد دیگری ارتباط برقرار کرده و ازدواج کند.

همانطور که از کلمه رجعی (به معنای بازگشت) مشخص است، در این نوع از طلاق که در ماده 1148 قانون مدنی تعریف شده است؛ مرد می‌تواند در مدت عده به سمت همسر خود برگردد و بیان کند که از طلاق منصرف شده است و این عمده‌ترین تفاوت طلاق رجعی و بائن می‌باشد.

این برگشت می‌تواند به هر شکلی باشد. برای مثال مرد می‌توانید برای همسر خود کادو بخرد یا با نوشتن یادداشتی به او اعلام کند که قصد رجوع دارد. در این صورت نیازی نیست که مجدد صیغه خوانده شود ولی اگر این نوع از طلاق ثبت شده باشد، باید زوجین نسبت به ثبت رجوع اقدام نمایند.

در مدت عده قوانینی وجود دارد که باید بیان نماییم. در طلاق رجعی و در مدت عده، نفقه بر عهده مرد است و همچنین اگر هر کدام از این دو، در مدت عده بمیرند، طرف مقابل از او ارث خواهد برد.

طلاق بائن چیست؟

تا اینجا در رابطه با طلاق رجعی صحبت کردیم و آن را توضیح دادیم و در این قسمت باید بگوییم که طلاق بائن دقیقا حالت برعکس طلاق رجعی است. در طلاق بائن نیز باید زن بعد از جدایی عده نگه دارد که موضوعی جدا است ولی دیگر مرد این حق را ندارد که به زن برگردد.

در واقع در طلاق رجعی، مدت زمان عده، آخرین فرصتی است تا زوجین از طلاق منصرف شوند و در طلاق بائن این فرصت وجود نداشته و دیگر نمی‌توانند به یکدیگر برگردند مگر اینکه مجدد صیغه عقد را جاری کرده و ازدواج مجدد انجام دهند. بنابراین مدت عده یا عده نگه داشتن زن تفاوت بین طلاق بائن و طلاق رجعی نمی‌باشد و در واقع تنها امکان وجود برگشتن یا عدم وجود این فرصت برای مرد است که تفاوت این دو طلاق را مشخص می‌کند.

در طلاق بائن، جدایی به صورت کامل است و هیچ شانس مجددی وجود ندارد. در این نوع طلاق نیز قوانینی وجود دارد و باید بگوییم که در مدت زمان عده طلاق بائن، نفقه زن بر عهده مرد نیست و همچنین با مردن هر کدام از زوجین، طرف مقابل هیچ ارثی نخواهد برد چرا که جدایی به صورت کامل است.

با توجه به توضیحاتی که دادیم تفاوت طلاق رجعی و بائن به صورت کامل برای شما مشخص شد و می‌توانید متوجه آن شوید ولی سوالی که پیش می‌آید این است که در چه صورتی شرایط بازگشت برای مرد وجود نداشته و طلاق بائن محسوب خواهد شد؟ در بخش بعدی پاسخ این سوال را به شما خواهیم گفت.

فرق طلاق رجعی و بائن - انواع طلاق بائن

انواع طلاق بائن

چندین دلیل و مورد وجود دارد که در صورت وقوع آن‌ها، طلاق بائن است. این موارد به شرح زیر است:

طلاق قبل از نزدیکی

در طلاقی که زوجین هنوز هیچ نزدیکی جنسی با هم نداشتند، عده وجود ندارد و به همین دلیل مدت زمانی برای بازگشت شوهر نبوده و طلاق بائن محسوب خواهد شد. در این شرایط مرد و زن به صورت کامل جدا شده و در صورت پشیمانی باید مجدد ازدواج کنند.

طلاق یائسه

اگر در هنگام طلاق، خانم یائسه باشد و قدرت باروری نداشته باشد، نیازی به نگه داشتن عده نبوده و به همین دلیل مانند گزینه قبلی، طلاق بائن محسوب خواهد شد.

طلاق از نوع خلع و مبارات مادام که خانم به عوض رجوع نکرده باشد.

طلاق خلع و مبارات دو نوع طلاق جدا هستند که شباهت بسیار زیادی با هم دارند و باید در رابطه با آن‌ها توضیح دهیم:

  1. طلاق خلع: این همان طلاقی است که در آن خانم از زندگی خود به هیچ وجه راضی نبوده و حالت “مهرم حلال و جانم آزاد” اتفاق خواهد افتاد. یعنی خانم مهریه خود را خواهد بخشید و حتی مبلغ اضافی به شوهرش می‌دهد تا او را راضی به طلاق کند. این مبلغ می‌توانید کمتر، هم اندازه و با بیشتر از مهریه باشد. معمولا زن در این شرایط با داشتن شماره وکیل طلاق توافقی در مشهد و گرفتن مشورت از یک وکیل مجرب، با این روش آشنا می‌شود تا بتواند از شرایط افتضاحی که دارد بیرون بیاید.
    در این نوع از طلاق مرد نمی‌تواند به زن برگردد و این اتفاق در صورتی خواهد افتاد که زن تصمیم بگیرد، در مدت عده مالی که به شوهرش برای رضایت داده را پس بگیرد و یا از بخشیدن مهریه خود منصرف شود. در این صورت زن رضایت خود را برای برگشتن مرد اعلام کرده و طلاق از حالت بائن خارج خواهد شد.
  2. طلاق مبارات: این نوع از طلاق نیز مانند طلاق خلع است و دقیقا همان قوانین را دارد اما این تفاوت وجود داشته که در طلاق خلع فقط زن از زندگی ناراضی است ولی در طلاق مبارات هم خانم و هم مرد از یکدیگر ناراضی بوده و اصطلاحا از هم متنفر هستند. در واقع تنفر و مبارات یکی از اصلی ترین دلایل طلاق در ایران است که عموما بین زوجین به دلیل آسیب‌هایی که در طول زندگی از هم می‌خورند اتفاق می‌افتد.
    تفاوت دیگری که وجود دارد این است که در طلاق مبارات اگر زن تصمیم بگیرد علاوه بر بخشیدن مهریه، مبلغی را برای رضایت مرد پرداخت کند، نباید این مبلغ بیشتر از مهریه او باشد و باید کمتر یا مساوی با مهریه را پرداخت نماید.

طلاق بعد از سه وصلت متوالی

تا به حال در رابطه با اصطلاح سه طلاقه چیزی شنیدید؟ سه طلاقه به این معنی است که مرد سه بار همسر خود را طلاق داده و هر بار یا به صورت رجعی در مدت عده و یا به صورت نکاح مجدد، مجدد زندگی را ادامه دادند ولی بعد از بار سوم دیگر نمی‌توانند رجوع داشته باشند و طلاق به صورت بائن درخواهد آمد.

البته باید این را نیز بگوییم که در صورت سه طلاقه شدن خانم، حتی نکاح مجدد نیز صورت نخواهد گرفت. برای این کار باید زن با مرد دیگری ازدواج کرده و شوهر او از دنیا برود یا خانم را طلاق بدهد تا زن بتواند مجدد با شوهر قبلی خود ازدواج کند.

طلاق دختری که 9 سالش تمام نشده است

اگر مرد با دختر خیلی کوچکی ازدواج کرده و او را در زمانی طلاق دهد که هنوز 9 سال او تمام نشده باشد، طلاق رجعی نبوده و نمی‌تواند دخترک را دوباره اسیر کند و به صورت بائن درخواهد آمد.

نتیجه گیری

در این مطلب در رابطه با دو نوع اصلی طلاق صحبت کردیم و تفاوت طلاق رجعی و بائن را در این مقاله شرح دادیم تا به طور کامل با هر کدام از آن‌ها آشنا شویم. و همچنین در رابطه با انواع طلاق بائن نیز صحبت کردیم. امیدوایم بتوانید از این مطلب نهایت استفاده را داشته باشید.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وکیل سعیده فرهادی نژاد
مشاوره تلفنی