طلاق عسر و حرج و مصادیق آن چیست؟

شاید شما هم اسم طلاق عسر و حرج به گوشتان خورده باشد و برایتان جالب بوده که این طلاق به چه صورت انجام می‌شود و شرایط آن چگونه است؟ به همین منظور من در این مقاله می‌خواهم به شما توضیح دهم طلاق عسر و حرج چیست و شرایط آن به چه صورت است.

یکی از انواع طلاق قضایی، طلاق عسر و حرج می‌باشد که بدون رجوع بوده و به درخواست زن انجام می‌گیرد. برای صادر شدن حکم طلاق به صورت عسر و حرج، باید یکی از مصادیق عسر و حرج را زن اثبات نماید که وجود دارد و زندگی را برای زن سخت و پر مشقت ساخته است.

طلاق عسر و حرج چیست؟

همانطور که می‌دانید، طلاق راهی برای پایان بخشیدن به زندگی زناشویی به صورت قانونی است. در قانون ایران حق طلاق با شوهر بوده و او هر زمان که بخواهد، حتی بدون ارائه دلیل می‌تواند همسر خود را طلاق داده و به زندگی مشترکشان پایان ببخشد.

اما این قانون در مورد زنان همچنین حقی را قائل نشده و آن‌ها تنها در شرایط سخت و با اثبات عدم امکان زندگی مشترک می‌توانند از شوهرشان جدا شوند. به همین منظور نیز اگر خانمی در زندگی با سختی روبرو شده و تحت فشار بوده و می‌خواهد که از همسر خود جدا شود، پیش از هرکار بهتر است که با یک وکیل طلاق در مشهد مشورت کند تا بهترین راه را برای جدا شدن به او پیشنهاد نماید.

اما یکی از راه های طلاق از طرف زن، اثبات عسر و حرج است. عسر و حرج در لغت به معنای سختی و ضرر غیر قابل تحمل برای فرد می‌باشد. اما در قانون از این عبارت به عنوان راهی برای طلاق استفاده می‌شود.

به عبارت دیگر، درصورتی که زن در زندگی مشترک با همسرش در خطر جانی، روحی یا روانی شدیدی باشد که ادامه زندگی را برای او غیر ممکن کرده است، می‌تواند از همسر خود جدا شود.

به این نوع طلاق که به درخواست زن انجام می‌گیرد و به واسطه سختی و مشقت زندگی است، طلاق عسر و حرج می‌گویند.

طلاق عسر و حرج از انواع طلاق بائن بوده و امکان بازگشت برای مرد وجود ندارد. اعمال این طلاق تنها در صورتی ممکن است که زن بتواند شرایط عسر و حرج را در دادگاه اثبات نماید.

عسر و حرج و مصادیق آن

مصادیق عسر و حرج

پیش از این به توضیح چیستی طلاق عسر و حرج پرداختیم و در این بخش می‌خواهیم شرایطی که ماده 1129 قانون مدنی به عنوان عسر و حرج می‌شناسد را معرفی نماییم.

  1. در صورتی که مرد در طول یک سال به مدت 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب اقدام به ترک زندگی مشترک کند و برای آن دلیل موجهی نداشته باشد، زن می‌تواند درخواست طلاق عسر و حرج نماید.
  2. اعتیاد مرد یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند به زن حق طلاق عسر و حرج بدهد. تنها شرط آن این است که این اعتیاد برای زن یا زندگی مشترک زیان آور بوده و مرد از ترک کردن امتناع کند.
  3. محکوم شدن مرد به حبس 5 سال یا بیشتر، در صورتی که این حکم قطعی باشد یکی از شرایط طلاق عسر و حرج است.
  4. ضرب و شتم زن از طرف مرد به شکلی که قابل تحمل نباشد نیز از دیگر مصادیق عسر و حرج است.
  5. در صورتی که مرد به بیماری صعب العلاج دچار شود و زندگی مشترک را سخت و غیر ممکن کند، طلاق عسر و حرج برای زن امکان پذیر می‌شود.

در بالا ما چندین مورد از مصادیق عسر و حرج را ذکر کردیم، اما این مصادیق انحصاری نبوده و تنها به این موارد محدود نمی‌شود. به عبارتی، در صورتی که زن به دادگاه اثبات کند که شرایط زندگی برای او سخت بوده و ادامه زندگی با مرد ممکن نیست؛ می‌تواند به روش عسر و حرج طلاق بگیرد.

در صورتی که زن در دادگاه اثبات نماید که شرایط عسر و حرج در زندگی وجود دارد و می‌خواهد از شوهر خود جدا شود؛ دیگر رضایت مرد اهمیت ندارد و دادگاه شوهر را ملزم به طلاق می‌کند.

طلاق عسر و حرج چقدر طول میکشد؟

شاید برای شما هم سوال باشد که در صورت وجود شرایط، طلاق عسر و حرج چقدر طول میکشد؟ اما باید بگوییم که زمان مشخصی را نمی‌توان تعیین کرد. پروسه طلاق به عوامل زیادی از جمله شعبه رسیدگی کننده، فاصله وقت‌های دادگاه، جلسات مشاوره و… بستگی دارد که ممکن است که این زمان را کوتاه یا طولانی نماید.

اما به طور تقریبی باید بگوییم که اگر دلایل زن برای عسر و حرج موجه بوده و ادله او در دادگاه قابل اثبات باشد، احتمالا حدود 8 ماه تا یکسال طول خواهد کشید که رای دادگاه مبنی بر طلاق صادر شود. به همین منظور نیز اگر برای شما اهمیت داد که در زمان کم بتوانید از یکدیگر جدا شوید، بهتر است با مشورت وکیل طلاق، اقدام به گرفتن طلاق توافقی از یکدیگر نمایید. برای این اقدام می‌توانید به سعیده فرهادی، یکی از بهترین وکیل های طلاق در مشهد، مراجعه نمایید.

بذل مهریه در طلاق عسر و حرج

همانطور که پیش از این توضیح دادیم، تنها اقدامی که برای طلاق عسر و حرج لازم است، اثبات عسر و حرج می‌باشد و هیچ الزامی به بخشش یا بذل مهریه وجود ندارد. البته باید این نکته را ذکر کنیم که بخشیدن بخشی از مهریه یا تمام آن می‌تواند دلالتی بر غیر قابل تحمل بودن شرایط زندگی زن باشد و شاید از این راه زن بتواند زودتر به مقصود خود برسد.

در صورتی که زن اقدام به بخشش مهریه خود کرده و بخواهد رجوع از بذل مهریه انجام دهد نیز شرایط خاصی دارد که باید در مورد آن با وکیل مشورت کنید.

راههای اثبات عسر و حرج

در صورتی که مرد به بیماری صعب العلاج و یا اعتیاد دچار باشد، نامه پزشک یا مدارک پزشکی و آزمایشات می‌تواند راهی برای اثبات عسر و حرج باشد. اگر زن بخواهد از راه سو رفتار مرد یا ضرب و شتم و یا حتی ترک زندگی مشترک از مرد جدا شود، احتمالا شهادت برخی شاهدین می‌تواند راهی برای انجام این کار باشد. هرچند که بهتر است در این زمینه از یک وکیل خوب کمک بگیرید.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وکیل سعیده فرهادی نژاد
مشاوره تلفنی